Auteursrecht

Auteursrecht: Recyclen is goed, als je het maar niet met content doet

Laat ik meteen met de deur in huis vallen; ik ben verslaafd aan kringloopwinkels. Heerlijk om te snuffelen tussen de spullen die een ander weggooit. Omringd door prullen liggen altijd weer schatten te shinen, klaar om door mij gered te worden van de afvalberg.

Behalve van tussen rommeltjes struinen, word ik ook gelukkig van een opgeruimd huis. Wat ik niet meer gebruik gaat weg: Kleding naar een goed doel, glas in de glasbak, papier naar de ouderenbond, plastic in een zak en groente- en fruitafval in de groenbak. Ik wil graag duurzaam leven, recyclen hoort daar voor mij bij. Toch moet je als tekstschrijver voorzichtig zijn met recycling. Ik leg je uit waarom.

Auteursrecht Staaldraad tekstschrijver Deurne

Jouw tekst voor een ander

Als tekstschrijver schrijf je voor anderen. Personen of bedrijven betalen je voor jouw woorden en zijn daarna eigenaar.

Toch? Nee!

 

Auteursrecht Staaldraad tekstschrijver Deurne

De teksten die je in opdracht schrijft mogen inderdaad gebruikt worden, maar wel eenmalig én enkel en alleen voor het medium waarvoor je ze geschreven hebt. Jouw teksten zijn én blijven jouw intellectuele eigendom. Als tekstschrijver heb je een belangrijk recht, namelijk auteursrecht. Het is dus niet de bedoeling dat jouw hersenspinsels worden gebruikt voor andere doeleinden dan waarvoor je ze geschreven hebt. Sterker nog het is verboden. En daar is een goede reden voor.

Opgezadeld met een probleem

Het kan maar zo zijn dat je een tekst schrijft die knettergoed is voor een website maar die de plank volledig misslaat wanneer er bijvoorbeeld een stukje uitgeplukt wordt om in een folder te plakken.

Jammer dan, zou je denken, had bedrijf X maar moeten investeren in een nieuwe tekst. Dat zal ze leren, goedkoop is duurkoop.

Klopt.

Maar de duurkoop van bedrijf X kan ook jou duur komen te staan want de tekst is ontsproten aan jouw brein en is dus te herleiden naar….jou.

Maak afspraken

Voel je ‘m? Precies, dat wil je niet. Gebruik van jouw teksten op een manier die je niet bedoeld hebt gaat ten koste van je met bloed, zweet en tranen opgebouwde status. Maak duidelijke afspraken met je opdrachtgever en leg jouw auteursrecht vast in de algemene voorwaarden. Zorg ervoor dat duidelijk is dat de opdrachtgever de rechten koopt voor jouw tekst, maar alleen in de context waarvoor ie geschreven is. Als een tekst voor een website geformuleerd is, dan wil je deze dus niet zonder jouw toestemming terugzien in een nieuwsbrief, folder of campagne. Punt.

Auteursrecht Staaldraad tekstschrijver Deurne Danielle

IJzersterk vs. slap aftreksel

Wat ook nog wel eens gebeurt, is dat jouw tekst keurig wordt geplaatst op het platform dat jij en je opdrachtgever zijn overeengekomen, maar niet in de hoedanigheid waarin je ‘m hebt afgeleverd. Jij had een ijzersterke tekst geschreven, je opdrachtgever heeft ‘m goedgekeurd maar vervolgens een veilige variant (lees: slap aftreksel) geplaatst. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om dit te laten gaan (je hebt je geld tenslotte binnen), maar ik adviseer je slimmer te zijn. Je zou jezelf niet serieus nemen als je jouw werk zonder pardon laat vertimmeren. Jij hebt persoonsrecht op je teksten en bent dus de enige die ze mag aanpassen. Stoer hè.

Kortom: De enige die jouw teksten mag recyclen ben je zelf!