Schrijffouten vermijden doe je zo

Een schrijffout zit in een klein hoekje. Hij is snel gemaakt en houdt zich onopvallend schuil, klaar om hapjes te nemen uit een goed verhaal. Mensen die wat minder geoefend zijn qua taal denken dat het niet zoveel uitmaakt, zo’n schrijffoutje. Als de boodschap van de tekst maar begrepen wordt, dan is het goed. Toch werkt het zo niet, want zéker bij zakelijke teksten doen ze iets met de geloofwaardigheid van het bedrijf.

Foutloos schrijven dus. Tsja, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, je kunt schrijffouten namelijk op drie manieren maken. In volgorde van ‘ernst’ zijn dit de:

  • Typfout
  • Spelfout
  • Taalfout

Typfouten en hoe je ze voorkomt

De typfout wordt het gemakkelijkst gemaakt. Je weet hoe je iets schrijft, maar je vingers tikken toch nét even iets anders. Iedereen maakt deze foutjes, zelfs tekstschrijvers. Waar het om gaat is wat je er daarna mee doet. Er zijn verschillende trucjes om ze weg te moffelen voor het oog van jouw lezers.

Typfouten oplossen als een baas

Als je veel schrijft, dan zal je ontdekken dat je een bepaald woord télkens weer op dezelfde manier fout typt. Ergens in jouw brein zit het zo geprogrammeerd en dat verander je niet één, twee, drie. Wat je wél kunt doen, is je computer de boel laten compenseren.

Werk je in Word, dan kan je de spellingscontrole zo instellen dat de hardnekkige hiaten aan het oog onttrokken worden. Dit doe je door met de rechtermuisknop op het fout geschreven woord te klikken en te kiezen voor de optie ‘toevoegen aan automatisch corrigeren’. Als je de volgende keer weer dezelfde fout maakt, dan is dat probleem automatisch en in een oogwenk opgelost.

Schrijffouten vermijden | Staaldraad tekstschrijver

Als je rechtstreeks in bijvoorbeeld WordPress werkt, dan heb je de luxe van autocorrectie helaas niet. In dat geval is het aan te raden om niet meteen op de publicatieknop te drukken, maar je tekst even een nachtje te laten rusten. Dat is belangrijk omdat je brein je behoorlijk kan foppen. Als je precies weet wat je wilt zeggen, zullen je hersenen je die informatie geven. Als je jouw tekst een dag later nog eens terug leest, dan is de kans veel groter dat je opmerkt dat je (zoals ik) brien hebt getypt in plaats van brein.

SEO zoekmachine optimalisatie Staaldraad content

Spelfouten

Spelfouten zijn échte overtredingen van de spellingsregels en dus een serieus probleem. Ze maken je tekst verwarrend en als je niet oplet zelfs ronduit ergerlijk. Als je tekst van de spelfouten bulkt zal geen klant je serieus nemen, en dat terwijl je misschien wel een heel goed verhaal te vertellen hebt. Reden dus om hier heel zorgvuldig mee om te gaan.

Tip: volg niet zomaar de opmerkingen van je tekstverwerkingsprogramma, want dan kan het zomaar gebeuren dat je ‘opzoek bent naar een email’ in plaats van ‘op zoek naar een e-mail’. Twijfel niet te zeer aan jezelf, vertrouw op je intuïtie, laat je bij twijfel niet verleiden tot Google maar raadpleeg het Groene (of eventueel Witte) Boekje.

Taalfouten spannen de kroon

Je hoeft echt geen taalpurist te zijn, maar de ergste schrijffouten die je kunt maken zijn taalfouten. Het zijn grammaticale fouten die vaak voortkomen uit gesproken taal. Misschien merk je ze zelf niet op of vind je het wel prima en zie je jouw woordkeuze als laagdrempelig, maar weet dat er veel lezers zijn die deze fouten wél tenenkrommend vinden, maak ze dus maar liever niet. Zorg ervoor dat je ‘die’ en ‘dat’ niet met elkaar verwart, pas op met contaminaties en bewaar ‘straattaal’ voor de appjes aan je vrienden.

Hoe je foutloos schrijven benadert

Al met al valt het niet mee om een foutloze tekst te schrijven. Je grootste winst ligt misschien wel bij het onderkennen daarvan. Niet iedereen is gezegend met een enorme bak schrijftalent of -ambitie. Natuurlijk zijn er wel de nodige dingen waarmee je rekening kunt houden.

  • Zet je haastmodus uit. Neem de tijd om jouw tekst goed na te lezen voor je deze écht oplevert.
  • Bij voorkeur doe je bovenstaande op een ander moment, een andere dag liefst.
  • Oke, deze tip staat niet bovenaan de lijst met duurzame oplossingen, maar toch… Maak een printje van jouw verhaal. Vanaf papier lezen is wezenlijk anders dan vanaf een scherm, wedden dat je nu dingen opmerkt waar je op je scherm meerdere keren overheen gelezen hebt!
  • Weet je van jezelf dat je talenten op een ander vlak liggen dan bij spelling, laat je tekst dan door iemand anders lezen. Dat hoeft niet per se een pro te zijn, maar met tweeën zie je gewoon meer dan alleen.
  • Twijfel je tussen je boerenverstand en de spellingscontrole? Vaar dan op dat eerste en check je gevoel bij een officiële bron.
  • Ken je sterktes en zwaktes. Weet je van jezelf dat je niet zo goed bent met taal, besteed je schrijfwerk dan uit.

 

Je kent vast wel het gevoel dat je krijgt als je naar een liveoptreden luistert van een zangeres die her en der uit de bocht vliegt. Hoe serieus neem je haar dan? Hoe ontspannen luister je naar haar? Precies.

Zo werkt het dus ook met teksten, je hoeft geen kenner te zijn om aan te voelen dat iets niet loopt zoals het hoort. Weet je van jezelf dat jouw teksten inhoudelijk goed zijn, maar her en der wat ‘valse noten’ bevatten? Gun jezelf dan de hulp van een tekstschrijver.