Een goede webtekst zit stevig in elkaar. Inhoud is één maar daarnaast is het belangrijk dat de zinnen en alinea’s met elkaar verbonden zijn. Een kast blijft tenslotte ook niet staan zonder dat je de losse onderdelen aan elkaar bevestigt. Je hebt schroeven of lijm nodig voor stabiliteit. Om een tekst goed in elkaar te zetten heb je verbindingswoorden ofwel signaalwoorden nodig. Over het hoe en waarom daarvan lees je hieronder meer.

signaalwoorden tekstschrijver

Als je een kast wilt bouwen dan kan je nog zulk mooi hout hebben, zonder verbindingsmateriaal is het niet meer dan een stapel planken. En zo is het ook met tekst; met alleen mooie woorden kom je er niet, je hebt iets nodig om die woorden kracht bij te zetten: Signaalwoorden.

Structuur door signaalwoorden

Signaalwoorden gebruik je om het verband aan te geven tussen zinnen, zinsdelen of alinea’s. Door het gebruik van deze woorden geef je structuur aan je tekst. Dit maakt ‘m meer samenhangend en gemakkelijker leesbaar. Letters komen vanaf een beeldscherm anders over dan van papier. Webteksten nodigen uit tot screenen, dat komt doordat je naar beneden kunt scrollen. Door goed gebruik van signaalwoorden houd je de aandacht van je lezer beter vast en is de kans dat je tekst wordt uitgelezen groter.

Wat zijn signaalwoorden?

Zoals gezegd; signaalwoorden zijn woorden om zinnen te verbinden. Ze zijn er in verschillende categorieën. Het overzicht hieronder is niet volledig maar slechts een voorbeeld van gemakkelijk te gebruiken woorden.

Hoeveel signaalwoorden?

signaalwoorden

Kijkend naar bovenstaande woorden is de conclusie dat iedereen signaalwoorden gebruikt, dat gebeurt zo goed als automatisch. Maar waarom zijn ze dan toch een punt van aandacht en reden voor deze blog? Omdat je er in een goede webtekst méér moet gebruiken dan je van nature doet. Geadviseerd wordt om minimaal 30% van je zinnen te voorzien van een signaalwoord en dát kan wel eens een uitdaging zijn. Als je een site hebt die gemaakt is in WordPress met Yoast plugin, dan heb je het gemakkelijk want je tekst wordt automatisch gescreend op onder andere signaalwoorden.

Kanttekening

Als je een tekst schrijft waarin veel signaalwoorden uit de categorieën samenvatting en conclusie voorkomen, dan moet je alert zijn. Dit betekent namelijk dat je in herhaling valt en dat is vanzelfsprekend niet goed voor de leesbaarheid van een webtekst. De gemiddelde lezer van een online tekst is gericht op snelle antwoorden, onnodig lange teksten worden niet gewaardeerd.

signaalwoorden en SEO

Teksten kunnen belangrijk zijn voor je SEO (vindbaarheid in Google), toch draagt het gebruik van signaalwoorden niet direct bij aan de hoogte van je positie in deze zoekmachine. Jammer, maar niet getreurd want indirect ben je wél goed bezig. Hoewel je soms iets anders zou vermoeden draait het niet alleen om de mening van Google, maar ook om wat jouw bezoeker vindt. Als jij een website hebt met fijn leesbare teksten, dan zullen mensen dit waarderen en langer blijven hangen of zelfs doorklikken. Google wil haar gebruikers een optimale ervaring geven, dat houdt in dat je zo snel mogelijk moet vinden wat je zoekt. Als jouw teksten goed leesbaar zijn, dan is de kans groter dat gebruikers jouw site als eindstation gebruiken en niet meer terugklikken naar Google. Dat levert je een vinkje op op je rapport en helpt je naar een hogere positie. En zo werk je indirect dus tóch aan je SEO.

signaalwoorden en SEO Tekstschrijver